Apstraktno slikarstvo Josipa Rubesa

Apstraktno slikarstvo Josipa Rubesa

Apstraktno slikarstvo Josipa Rubesa

Apstraktno slikarstvo Josipa Rubesa

Arrow
Arrow
Slider

Josip Rubes, dipl. slikar, i liječnik, rođen je 1942 god. u Pavlovčanima nedaleko Jastrebarskog. Osnovno školovanje završio je u Jastrebarskom a gimnaziju i Medicinski fakultet te specijalizaciju iz interne medicine te postdiplomski studij iz dijabetologije u Zagrebu.

Od 1972 god. živi u Klokovcu kod Krapinskih Toplica i bio je zaposlen u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. Od 2007 god. je u mirovini.

Slikarstvom se bavi od rane mladosti . Dolaskom u Hrvatsko zagorje inspiraciju nalazi u zagorskim krajolicima te je od tada naslikao preko tisuću krajolika pretežno u tehnici suhog pastela.

Josip Rubes

Od 1980 god. sudjelovao je na brojnim kolektivnim izložbama (oko 400) kao član likovnih udruga (HLDU Zagreb, Zlatarska paleta, HLD, Grupa 69, KUD Zlatko Baloković) i priredio preko 80 samostalnih u Hrvatskoj i inozemstvu.
O njegovom slikarstvu likovne kritike pisalo su prof. Stanko Špoljarić, prof. Antun Bauer, prof. Milan Ilić, prof. Juraj Baldani, prof. Krešimir Bauer i prof. Vesna Kajić. Više puta o njegovom slikarstvu pisalo je u Liječničkim novinama te u Glasu Zagorja.

Organizator je likovnih izložbi u holu Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama i voditelj je grupe slikara pri KUD-u Zlatko Baloković.

Od 2008 god. uz pejsažno slikarstvo sve više slika apstraktnim stilom po uzoru na znamenitog američkog slikara Jacksona Pollocka od kojeg je usvojio tehniku akcijskog slikarstva. Od 2016 god. sve više se bavi geometrijskom apstrakcijom.
Priredio je nekoliko samostalnih izložbi apstrakcija (Krapinske Toplice, Zagreb, Terme Tuhelj) a 2011 god. je s grupom hrvatskih slikara sudjelovao na izložbi u New Yorku,

20-tak njegovih apstrakcija krasi sobe „Vila Magdalena“ u Krapinskim Toplicama. Odlaskom u mirovinu upisuje izvanredni studij slikarstva na ARTHOUSE – College of Visual arts u Ljubljani. Diplomirao je 2012 godine s temom diplomskog rada „Jackson Pollock i njegov utjecaj na Edu Murtića i moje vlastito djelo“. 2013. uvršten je u biografsku enciklopediju WHO IS WHO u Hrvatskoj a 2016. uvršten je u Enciklopediju Hrvatskog zagorja.


JOSIP RUBES, painter and physician, was born in Jastrebarsko, Croatia in 1942. He was educated in Zagreb, where he graduated from medical school and specialized in internal medicine.

He was been drawing and painting from a very early age. Since 1972. he has been living in Krapinske Toplice in picturesque region of Croatian Zagorje, an area renowned for its thermals springs.

Inspired by the beauty of this part of Croatia, he has intensively painted landscapes, using mostly the dry pastel technique, and has put together and opus of over 1000 paintings. In the last ten years he has been painting in the abstract style using the action painting technique.
He has held more than 80 independent exhibitions and participated in over 300 group exhibits. 2012 years graduatedas painter ARTHOUSE – College of Visual arts in Ljubljana, Slovenia.


Pratite nas na facebook-u

Josip Rubes, dipl. slikar, i liječnik, rođen je 1942 god. u Pavlovčanima nedaleko Jastrebarskog. Osnovno školovanje završio je u Jastrebarskom a gimnaziju i Medicinski fakultet te specijalizaciju iz interne medicine te postdiplomski studij iz dijabetologije u Zagrebu. Od 1972 god. živi u Klokovcu kod Krapinskih Toplica i bio je zaposlen u...
INTERVJU JOSIPA RUBESA za časopis GLAS ZAGORJA Josip Rubes slikarstvom se bavi od rane mladosti, a od dolaska u Zagorje 1972. nadahnut prirodnim ljepotama ovog kraja u središtu njegovog zanimanja su zagorski bregi, livade, vinogradi, voćnjaci, šume... Na sedamdesetak samostalnih izložbi predstavio se uglavnom krajolicima u tehnici suhog pastela. Kada 2008.

Apstraktno slikarstvo Josipa Rubesa koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem "kolačića". Kliknite na . O kolačićima